La Vall Fosca substitueix amb pissarra la uralita malmesa per la calamarsa

LAURA GORDÓ
LA TORRE DE CABDELLA

Ha passat més d’una setmana des de la pedregada de l’1 de setembre, i als veïns de la Vall Fosca encara els queda molta feina. Entre els vuit pobles afectats per la tempesta –Pobellà, Mont-ros, Paüls, Molinos, Astell, Oveix, Aguiró i Castell-estaó– sumen 130 cases i 19 explotacions amb teulades foradades, després que en menys d’una hora hi caiguessin 69 litres d’aigua i pedra de 7 centímetres. Els desperfectes han estat valorats en 3,4 milions.
Fins i tot avui hi ha cotxes aparcats amb cops i vidres trencats i enormes tendals que cobreixen les teulades de les cases per protegir-les de les pluges. La meitat de les teulades fetes malbé són d’uralita –14.000 metres quadrats–, un material prohibit en noves construccions i que només poden manipular empreses autoritzades, de manera que les reparacions es podrien alentir.
«Des de l’ajuntament gestionarem i subvencionarem la retirada de la uralita. És una manera d’unificar esforços i accelerar les obres», va afirmar ahir Lluís Peroy, regidor d’Urbanisme de la Torre de Cabdella. El consistori també ha anunciat que no cobrarà el 2% de l’impost d’obra als que canviïn la teulada sense variar la seva estructura. A més, segons la normativa municipal, la construcció de les noves teulades s’haurà d’acabar amb pissarra negra, llosa, teula o materials similars.