El parc d'Aigüestortes aborda el seu gran projecte de creixement

  1. • El pròxim gener s'iniciarà el tercer intent d'expansió dels últims 4 anys
  2. • Els municipis limítrofs estan atents al pla per veure com els afecta

MÉS INFORMACIÓ

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
ESPOT

És l'únic parc natural de Catalunya que pertany a la xarxa estatal, amb més de 40.000 hectàrees de gran valor ecològic i 272 embassaments i llacs naturals. Al seu interior conviuen 1.940 espècies de flora i 340 tipus diferents d'animals vertebrats. I, malgrat tot, segueix sent un desconegut. El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici abordarà el pròxim 2009 una important ampliació --possiblement la més gran de la seva història--, una expansió pendent des de fa anys, que busca convertir aquest espai natural "en un parc de primera", com reclamen els veïns del Pirineu.
Això representarà, si tot va sobre el que està previst, el tercer intent en quatre anys. Ja l'any 2005, la llavors ministra de Medi Ambient Cristina Narbona va llançar un primer projecte per incorporar a Aigüestortes una superfície de 10.000 hectà- rees, fet que suposava créixer un 25% respecte a l'extensió actual. Un any després, Medi Ambient de la Generalitat va proposar una expansió de 28.000 hectàrees. Aquest estudi previ, que implicava duplicar l'àrea central del parc, serà el document de partida sobre el qual ara vol treballar la Generalitat.

CRITERIS REALISTES
"Hem de ser operatius i realistes, hem de buscar la fórmula perquè Aigüestortes sigui el parc nacional de referència que hauria de ser", va afirmar la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, després de presidir la setmana passada una reunió del patronat encarregat de gestionar l'espai natural. Buenaventura va explicar que "després del projecte d'ampliació del 2006 han sorgit altres estudis que s'incorporaran a la proposta definitiva".
La intenció, va assenyalar la directora general, és que aquest gener pròxim comencin els contactes per afrontar l'ampliació. "Serà, en tot cas, una proposta prèviament dialogada i consensuada amb els ajuntaments i amb totes les parts afectades", va assegurar.
Els municipis de la zona segueixen atents el procés, especialment el de la Torre de Capdella (Pallars Jussà), que el 2006 va protestar contra el document presentat per Medi Ambient. El consistori es va oposar que un 50% del seu terme entrés a formar part d'Aigüestortes, per les limitacions urbanístiques i d'usos turístics que suposa el fet de pertànyer a un espai protegit, sobretot quan al poble està prevista la construcció de l'estació d'esquí de Vallfosca. Al Pont de Suert, en canvi, el pla va ser criticat per tot al contrari. Tot i haver-ho sol.licitat, la Generalitat no va incloure el municipi en l'ampliació.