16/11/2007  PALLARS JUSSÀ COMPLEX HIVERNAL AL PIRINEU DE LLEIDA

La Vall Fosca inicia les obres de la futura estació d'esquí

  1. • Un helicòpter col.loca aquests dies els pilars per als nous remuntadors
  2. • Neix una plataforma cívica que s'oposa al model turístic del projecte d'Espui

Un helicòpter trasllada peces dels remuntadors de les futures pistes de la Vall Fosca.

 Foto: RAMON GABRIEL / SALAS

Un helicòpter trasllada peces dels remuntadors de les futures pistes de la Vall Fosca.
 Foto:  RAMON GABRIEL / SALASMARÍA JESÚS IBÁÑEZ
LA TORRE DE CABDELLA

La constructora Martinsa-Fadesa, promotora del complex turístic i urbanístic d'Espui, a la Torre de Cabdella, ha començat a instal.lar aquesta setmana l'estructura dels remuntadors que donaran servei a la futura estació d'esquí de la Vall Fosca, que s'estendrà pels vessants de la muntanya de Filià. La intenció de la companyia és obrir les pistes al públic la temporada 2009-2010, amb 30 quilòmetres esquiables inicialment.
Els treballs de col.locació dels suports, que efectua un equip d'especialistes amb el suport d'un helicòpter, no es preveia que es portessin a terme fins després de l'hivern, però el bon temps i la celeritat amb què han arribat les peces dels nous remuntadors han permès avançar l'operació, van explicar fonts de l'empresa. Mentrestant, diverses màquines pesants treballen aquests dies a l'alta muntanya en l'esplanació i el traçat de les pistes.
Al nucli d'Espui segueix la construcció de 99 apartaments, els primers del total de 964 que estaran associats al complex turístic. El projecte, que suposarà una inversió de 500 milions d'euros, tindrà 2.400 places hoteleres, un spa i un auditori de congressos, a més a més d'un camp de golf.

 


"OPCIÓ ERRÒNIA"
La plataforma Vall Fosca Activa, que agrupa ecologistes i veïns de la zona, considera que el projecte, que va ser aprovat per la Generalitat el 2001 i que es va començar a executar dos anys després, "és un error garrafal per al territori", segons manifesta Robert Baro, un dels seus membres. El col.lectiu, que s'ha constituït oficialment fa unes setmanes, està convençut que "hi ha altres opcions per a la vall, un dels últims espais verges del Pirineu", afirma Baro. Entre aquestes alternatives, el grup proposa que s'hi estengui la implantació de noves tecnologies i s'hi incentivi el turisme rural.
El regidor d'Alternativa Vall Fosca a l'ajuntament Sergi Galanó admet que serà difícil frenar el procés, tot i que dubta "que arribi a desenvolupar-se del tot, perquè és econòmicament molt costós". La formació, que va entrar al consistori arran de les eleccions passades, vetlla, en paraules de Galanó, "perquè tot es faci amb transparència".


TREBALLS EN MARXA Apartaments d'Espui.

 Foto: RAMON GABRIEL / SALAS <b>TREBALLS EN MARXA</b> Apartaments d'Espui. Foto:  RAMON GABRIEL / SALAS